Anticipatia.com

Bianca Stan

Bianca Stan

Jocurile ascund viitorul. Studiază, creşti sau ieşi.

Analist, mediator intercultural - "Arcobaleno", publicistă de opininie a revistei "IL”, scriitor.

 

În articolul precedent Bianca ridica următoarea problemă situată în punctul nodal al cerințelor de utilitate, eficiență și etică.

... ”este de considerat și ipoteza aplicării principiului general al controlului în termeni parțiali, dându-i-se robotului posibilitatea să tragă, să atace doar mașinile (sau chiar alți roboti) însă nu și ființele umane. In acest caz, robotul ar putea bloca inamicul, dar cu greu se va putea și apăra de focul inamicului uman. Prin inputul programat (de a nu ataca ființele umane) chiar daca mașina inamicului s-ar opri, operatorii umani ar ramâne totuși în viață, atacandu-l. Așadar, apare dilema: este sau nu o decizie eficientă accea de a nu ataca ființele umane?

Sunt destui aceia care proclamă că, în războiul robotic, operatorii umani ar putea ”rămâne în buclă”, astfel încât să poată lua toate deciziile cruciale – să joace rolul principal. Dar, care este situația reală, dincolo de astfel de proclamații?
În teorie, omul ar fi încă în buclă în procesul de luare a deciziilor, însă realitatea arată că, între semnalul dat de computer și eventualitatea propriei morți, pot fi disponibile doar câteva clipe pentru a se lua decizia de a aproba sau nu tragerea. Și, nimeni nu se simte confortabil și în stare să-și exercite un tip de decizie care, practic, ar fi redusă numai la un "drept de veto".

Tema războiului și banalității este abordată de Peter W. Singer, într-un un lung și detaliat articol apărut în Quarterly Wilson.1 Singer începe cu descrierea morţii unui soldat foarte respectat de către soldaţii şi colegii săi de masterat, pentru curaj, tenacitate şi îndemânare. A salvat multe vieţi, dar în timpul unei operaţi uni de deminare, bomba pe care încerca să o dezamorseze a esplodat, ucigându-l.
Tovarășii colectează rămășițele și le transportă departe de scena operaţiunilor. În interiorul raportului, comandantul scrie cuvinte de laudă și de mulțumire pentru soldatul care s-a sacrificat, dar se declară uşurat de un aspect: "Când moare un robot, nu trebuie să scrii şi o scrisoare adresată mamei lui."2

Răspunsul Biancăi STAN la provocarea lui Dan Milici

Etica este pusă la încercare de evoluţiile ştiinţifice şi tehnice care se dovedesc tot mai numeroase pe zi ce trece. Dezvoltarea tehnologiei nano poate da ideea de autosuficienţă atunci când individul, întrebandu-se doar “cum?” (cum ne va ajuta dezvoltarea nano-tehnologică – spre exemplu) uită să ia în considerare întrebarea “de ce?” (de ce această nevoie de dezvoltare tehnologică?, care este adevăratul motiv la nivel global?).

Pentagonul are în vedere dezvoltarea unor soldați roboți-etici, spre deosebire de ucigașii T-800 fără discernământ imaginați în seria de filme Terminator.

Nu numai Noel Sharkey este preocupat de riscurile cu privire la utilizarea, proiectarea, construirea si comercializarea armelor robotizate și de întârzierea din gândirea politică privitoare la fabricarea și utilizarea lor.

Problema posibilității de eroare este ridicată și de către Andrew Brown, scriitor şi jurnalist în “The Guardian”. Brown pune un accent puternic pe problemă de- responsabilizării statelor implicate. 

Page 1 of 2
You are now being logged in using your Facebook credentials