Anticipatia.com

Andi Caragea

Andi Caragea

Viitorul nu vine, nu așteaptă. Viitorul se construiește !

Editorialist. Cercetător la Centrul pentru Studii Complexe.

Da, timpul personal, cel pe care ni-l putem dedica, este cel mai prețios lucru din viață!

Este un adevăr simplu pe care adesea-l uităm prinși în vâltoarea problemelor de zi cu zi.
Nu ar fi 1 Mai cea mai potrivită zi pentru a-l reconștientiza periodic, pentru a ne aminti că este necesar să luptăm cu noi și cu tendința sistemului economic de a deveni aberant în raport cu menirea lui de a crea bun trai?
Friday, 26 April 2013 16:48

Viitorul capata sens prin oglindire

Viitorul poate fi definit în multe feluri, însă conceptul operează in nuce încă dinainte ca cineva să fi putut înțelege vreo definiție a lui - când un copil rostește primul verb la viitor, acesta știe deja din experiență la ce anume vrea să se refere. Cum anume apare experiența viitorului în viața noastră ar trebui să constituie un subiect fascinant pentru cercetare.  Personal, nu știu dacă această temă a fost sau nu abordată sistematic. Dar, pentru că subiectul mă fascinează, mă voi încumeta să fac câteva considerații personale.

Roberto Quaglia m-a provocat acum 3 ore și jumătate cu o poatare pe Facebook. Am comentat. Ian Watson a ridicat miza. Eu am ”mușcat” și am luat-o mai la bani mărunți.

Roberto-Quaglia-Ian-Watson-Andi-Caragea

Așa a ieșit ipoteza din titlul acestui articol.

 

Saturday, 06 April 2013 08:33

Autodidactica Creativitatii

Marile idei sunt simple. Atât de simple, încât atunci când le afli ți-e ciudă cum de nu ți-au venit mai întâi ție. Pentru cei care le-au emis, ele au prilejuit însă momente de Evrika! Câți nu se mai scăldaseră în butoi sau într-un bazin înainte de Arhimede și n-au văzut că apa se ridica până la nivelul de la care începeau să plutescă, după cât de grași erau și … atât.

Cel mai mare obstacol pe care ni-l punem în fața creativității este ideea că nu mai e de descoperit nimic altceva. Fals! Întotdeauna mai rămâne de descoperit.

Friday, 30 November 2012 08:23

- Scurt eseu despre poetica anticipativă

1. POETICA TIMPULUI // 

Nu am auzit să existe o poetică a anticipării, consacrată ca specie, care să vizeze exclusiv timpul și, cu precădere, viitorul. Cred că o astfel de experiență literară merită să fie tatonată.

Ideea asta mi-a venit când am constatat că viitorul este constituit în cea mai mare măsură din întrebări al căror sens are un ”orizont temporal de viață”. Nu are sens să mă întreb ce voi face peste o mie de ani, nu? ... Și, am pornit să-mi pun întrebări legate de timp. Nu întrebări de fizician, ci din acelea care să-mi readucă tâlcurile pe care cercetătorul specializat din mine le estompa ca să încapă în laborator și în puterea descrierii formale. Situația de a avea timp a fost aceea care m-a uimit. A avea timpul tău ... ca și cum timpul ar putea fi posedat. Dar, chiar asta înseamnă viața: faptul de a poseda timp! 

Întrebările născute din astfel de uimiri personale s-au adunat și au făcut un fel de poem, pur interogativ, care invită la un experiment poetic despre timp ... 

Page 1 of 2
You are now being logged in using your Facebook credentials