Anticipatia.com

Provocare la reflectie - fabricile de nori

Thursday, 29 November 2012 08:56

Norii artificiali sunt o realitate. Fabricarea lor a început din anii '60, când Bernard Vonnegut a inventat metoda însămânțării de nori cu ajutorul iodurii de argint.
Un aspect mai puțin discutat este că, fabricând nori, o regiune își poate însuși ploaia altei regiuni, o țară pe a altor țări, un continent pe a altuia ... și că o generație poate răpi climatul generațiilor următoare.

”Schimbarea intenționată a climei este o mare problemă de moralitate, pe picior de egalitate cu sclavagismul”.

Jim Hansen, climatolog, NASA, 2012

Deși persistă un important scepticism privitor la realitatea și cauzele schimbărilor climatice - care, în opinia mea, este intens întreținut de o serie de organizații mai mult sau mai puțin identificabile - 
acesta devine din ce în ce mai lipsit de fundamente. Deja, nu se mai insistă pe negarea fenomenului  în sine, ci pe negarea teoriilor privitoare la rolul cauzator al umanității în privința încălzirii globale. 

Sunt schimbările climatice efecte ale unor evoluții naturale, independente de activitățile umane, sau sunt consecințe ale exploatării mediului de către om cu ajutorul tehnologiilor?

Din perspectiva celor care susțin că încălzirea globală este reală și cauzată de om, disputa asupra schimbărilor climatice provocate de umanitate s-a nuanțat și mai mult. Din ce în ce mai des, este adusă acum în discuție problema distingerii între schimbările produse neintenționat și cele produse intenționat

Fenomenul capătă, așadar, din ce în ce mai multe conotații etice și poate deveni o sursă de conflicte. Este știut că sentimentul de nedreptate constituie o sursă majoră de tensiune în orice comunitate umană - de la cuplul pasional și până la societatea globală. Ca urmare, este de prevăzut că schimbările climatice vor afecta la un moment dat și climatul social. Și cum aceste fenomene sunt greu de porobat prin observații directe, deci suspectabile ca subiectivități, este de prevăzut că vom asista în continuare la multe manipulări legate de ele - atât din partea acelora care vizează conflictul, cât și din partea acelora care vor să-l evite.

Documentarul (în engleză) atașat la finalul acestui articol aduce în atenție problema unei categorii factori ai schimbărilor climatice, introduși de către om: norii artificiali.

Andi Caragea

Viitorul nu vine, nu așteaptă. Viitorul se construiește !

Editorialist. Cercetător la Centrul pentru Studii Complexe.

Website www.facebook.com/StudiiComplexe/info

Media

Mai multe din această categorie: 13 STIRI DIN 2013 »
Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials