Anticipatia.com

Chestiunea Extraterestrilor 1.2

27 Nov
 
Chestiunea Extraterestrilor 1.2
 
( Raport istoric asupra chestiunii extraterestrilor -  privind cu 1000 de ani in urmă, din anul 3000 ) 
 Scenarii de foresight pentru următorii 1000 de ani de istorie a umanității*
 
 
 
1.2. Iată ce nota un blogger din secolul 21.

”Aceste credințe populare s-au răspândit și s-au consolidat pe fondul slăbirii atașamentului față de vechile religii, pasiunea pentru inovare din acea epocă extinzându-se: de la tehnologie, în toate sferele vieții. Foarte multe lucruri, care cu una-două generații în urmă fuseseră considerat tabu, la sfârșitul mileniului doi au căpătat statutul de ”a fi acceptabil”. Cauzele declinului religiilor tradiționale nu pot fi puse însă numai pe seama senzației de atotputernicie, dată de noile tehnologii omului de la cumpăna dintre mileniile doi și trei. Fundamentalismul și corupția capilor religioși au facilitat în egală măsură acest fenomen - au produs aversiune față viața religioasă tradițională și au facilitat experiențialismul spiritualist căruia i s-a dat și un nume-umbrelă: New Age. Gafele istorice legate de știință ale capilor religioși le-au erodat și ele credibilitatea. Sa ajuns ca de la credințele și speranțele legate de Lumea Cealaltă, oamenii să îmbrățișeze noile credințe, clamate ca realiste, legate de o lume a celorlalți - extraterestră”.

În acel context, este de înțeles cum de cercetările SETI căpătaseră o amploare notabilă, deși, așa cum se consemna într-un studiu din epocă, ”încă de la început toată lumea a înțeles că nu se putea stabili un orizont de timp în care un asemenea contact s-ar întâmpla”.

În pofida riscurilor și costurilor financiare, cercetările erau susținute, chiar cu multă pasiune și simpatie, inclusiv în cercurile guvernamentale. Oamenii creadeau cu tărie că progresele științifice aveau să crească șansele de a lua contactul cu alte forme de viață din cosmos. Același raport consemna.

”Totuși, aceasta nu înseamnă că această formă de viață va exista în apropierea noastră, sau că ea ar fi dispusă sau capabilă să ne răspundă. Până la urmă, există în continuare limitarea strictă impusă de viteza luminii atunci când vine vorba de comunicare sau de deplasarea în spațiul interstelar”.
Până și azi, în anul 3000, se spune că ”în acele prime zilear fi existat totuși unele contacte aparente - zgomote în receptoare care păreau cumva coerente și diferite de zgomotul de fond, care însă nu ar fi putut fi verificate. Aceste legende își au originea chiar în acei ani, când presa și specialiștii în imagine le dăduseră nume atractive, cum ar fi, de exemplu, “Big Bertha” sau “Hiss-Tweak”.

Sute de ani din viața oamenilor au fost dedicați cercetărilor de tip SETI și decodificării unor astfel de semnale, ca în cele din urmă, să fie decretate ca fiind ... doar niște anomalii.

(va urma)

MillProject

Starea Viitorului

Articole bazate pe datele, analizele și scenariile  Millenium Project

Website www.millennium-project.org/

1 comentariu

 • Link la comentariu Anticipația 28 November 2012 Anticipația

  Această serie de articole este startul unui demers publicistic-cultural realizat în parteneriat CSC-Anticipația;

  În 2013, vor fi cam 45 de episoade + 8 dezbateri online Asta este episodul 1 ...

  Ideea este următoarea: Ca să ajungi acolo unde vrei să fii, este necesar să mergi mai întâi cu ochii minții în viitorul acelui loc ... De aceea este necesar exersercițiul de foresight!

  Vom privi prezentul cu ochii minții cuiva din anul 3000! Poate chiar cu aceia ai unui stră ... stră-nepot al tău.

  Iată o experiență ...

  (Pentru început vor fi publicate 6 - notițe ... de la un seminar de istorie din anul 3000 ... preambul la un prim exercițiu/experiment de foresight )

  Materialul de bază îl constituie studiul Starea Viitorului (2012) realizat de Millenium Project.
  Raportează

Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials