Anticipatia.com

Chestiunea extraterestrilor 1.1

25 Nov
 
1.1 Se știe că, la sfârșitul mileniului II, oamenii de știință au început să caute semnele sau semnalele unor inteligențe extraterestre, utilizând orice instrument de care dispuneau. 

 Argumentul lor era de tipul următor:

- Cu siguranță, existând atât de multe planete în universul observabil, ar trebui să găsim viață, probabil viață inteligentă, cel puțin pe câteva dintre ele.

Acest argument se baza pe Ecuația lui Drake sau Ecuația de la Green Bank, utilizată în exobiologie și în proiectele SETI - de căutare a inteligenței extraterestre - pentru a estima numărul potențial de civilizații din galaxia Calea Lactee.

[ detalii în Wikipedia ]

Oamenii de atunci căutau civilizații suficient de avansate, care ar fi fost animate de o aceeași curiozitate sau de vreun interes special pentru a căuta sau identifica alte inteligențe cu care să comunice.

Programele de căutare au fost inițiate din fonduri publice, ulterior implicându-se în această aventură exploratorie și organizații private. Cerul era scanat intens, căutându-se tipare inteligente în semnalele electromagnetice cu frecvențe radio similare cu cele utilizate pe Pământ, dar și cu alte frecvențe pe care, în ipoteza că extratereștrii ar căuta să stabilească o comunicare, le vedeau ca fiind cele mai semnificative și probabile pentru a fi alese cu rațiunea să transmită prin ele însele mesajul: ”suntem emise de ființe inteligente care s-ar putea să caute ființe inteligente”.

Era un spirit poetic în acea cercetare. A creat și pasiuni.

S-au folosit cele mai mari telescoape, inclusiv antena de la Arecibo, și s-au făcut scanări meticuloase. Totul a rămas însă fără vreun rezultat palpabil.

Impactul cultural al acestor căutări a fost însă unul imens. Sincron cu ele au apărut mitologiile moderne, fundamentate pe conceptul de ”ceilalți”, adânc inoculate în mentalul colectiv de creațiile literare și cinematografice ale vremii. Expresii care se referă la Star Trek, OZN și alte mituri populare de atunci supraviețuiesc și azi, în anul 3000, și sunt o dovadă vie a profunzimii acelei mitologii.

(va urma)

MillProject

Starea Viitorului

Articole bazate pe datele, analizele și scenariile  Millenium Project

Website www.millennium-project.org/
Mai multe din această categorie: Chestiunea Extraterestrilor 1.2 »

1 comentariu

 • Link la comentariu Anticipația 26 November 2012 Anticipația

  Această serie de articole este startul unui demers publicistic-cultural realizat în parteneriat CSC-Anticipația;
  În 2013, vor fi cam 45 de episoade + 8 dezbateri online Asta este episodul 1 ...
  Ideea este următoarea: Ca să ajungi acolo unde vrei să fii, este necesar să mergi mai întâi cu ochii minții în viitorul acelui loc ... De aceea este necesar exersercițiul de foresight!

  Vom privi prezentul cu ochii minții cuiva din anul 3000! Poate chiar cu aceia ai unui stră ... stră-nepot al tău.
  Iată o experiență ...

  ( Pentru început vor fi publicate 6 - notițe ... de la un seminar de istorie din anul 3000 ... preambul la un prim exercițiu/experiment de foresight ASTĂZI NOTIȚA 1.1)

  Materialul de bază îl constituie studiul Starea Viitorului (2012) realizat de Millenium Project.

Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials