Anticipatia.com

Provocari pentru un alt viitor. Lectiile ”efectului lup” - (1)

22 Sep
 
1. Efectul lup - un exemplu clasic de cascadă trofică
 
Omul, cuceritor al multor ”vârfuri trofice”, la toate scările, este autorul unei adevărate avalanșe de cascade trofice succesive, care au început odată cu practicarea agriculturii și cu exploatarea tehnologizată a resurselor. Încrederea în raționamentele liniare și reducționismul mecanicist care au dominat educația și încă o domină poate fi extrem de păguboasă chiar și pentru generațiile actuale.
Este evident că nu putem renunța nici la a mai practica agricultura și nici la avantajele tehnologiei, dar ceva trebuie să schimbăm. Frământările ecologiste tot mai numeroase și mai intense o indică în mod clar.
O schimbare de comportament nu se poate face însă numai cu proteste. Sunt necesare decizii majore, care pentru a fi luate necesită la rândul lor schimbarea modului de gândire - ridicarea acestuia la nivelul complexității naturii și nu reducerea pretențiilor față de natură la judecățile simpliste de azi. Dacă vom reuși să facem această schimbare, este posibil să descoperim că profilarea altui viitor decât cel prefigurat de erorile trecutului ar putea fi  realizată destul de repede, prin intervenții extem de simple și cu consumuri foarte mici.
 
În primul articol din această serie vă oferim un exemplu de proces complex, concret generat în natură, care arată cât de mult se pot schimba unele lucruri și cu cât de puțin efort. 
 
Serie de articole dedicată memoriei lui Dan Gabriel Manoleli,
oceanologul român care a luat parte pe vasul Calypso
la câteva expediții conduse de  Jacques-Yves Cousteau

 
O lecție încasată - vânătorii au alt efect decât lupii
 
Una dintre cele mai interesante descoperiri științifice din ultima jumătate de secol a fost aceea a cascadelor trofice pe scară largă . O cascadă trofică este un proces ecologic care începe de la partea de sus a piramidei și se prăbușește pe întreaga încrengătură de până la bază.

Exemplul clasic este ceea ce sa întâmplat în Parcul Național Yellowstone din Statele Unite, atunci când, în 1995, în acel ecosistem au fost reintroduși lupii . Știm cu toții că lupii ucid diferite specii de animale, dar poate că suntem mai puțin conștienți de faptul că tot ei le facilitează perpetuarea multor altora. Poate că sună ciudat, dar iată cum stau lucrurile. Lupii fuseseră eliminați din parc de 70 de ani. Nemaiexistând lupii, numărul de cerbi și căprioare a crescut masiv, iar, în ciuda eforturilor depuse de oameni pentru a controla acest proces, tot ceea ce a rezultat a fost reducerea unei mari părți din vegetație, numărul de cerbi și căprioare fiind prea puțin afectat.

 Relatarea cazului Yellowstone din acest articol urmărește îndeaproape expunerea TED ”For more wonder, rewild the world” a lui lui George Monbiot,
 
 
Reinserția lupilor în ecosistem - efecte cu totul peste așteptări
 
De îndată ce lupii au fost reintroduși, chiar dacă aceștia au fost puțini la număr, au început să aibă efecte cu totul remarcabile. La început, desigur, au ucis o parte din cerbi, însă nu acesta a fost un lucrul cel mai important . Mult mai semnificativ a fost faptul că au le-au schimbat radical comportamentul și au început să evite anumite părți ale parcului, mai ales văile și trecătorile, unde puteau cădea pradă ușor. Foarte repede, acele locuri au început să se regenereze. În unele zone,înălțimea copacilor a crescut de cinci ori în numai șase ani! Părți de vale golașe au devenit rapid păduri de plop, plop negru și salcie. Și, de îndată ce sa întâmplat asta, păsările au început sa vină, iar numărul păsărilor cântătoare și al păsărilor migratoare a început să crească foarte mult . De asemenea, numărul de castori au început să crească , pentru că acestora le place să mănânce copacii. Iar castorii, ca și lupii, sunt ”ingineri ecosistemici” - creează nișe pentru alte specii . Castorii au construit baraje pe albia râurilor și au generat astfel habitate pentru vidre și bizami, rațe, pești, reptile și amfibieni . Lupii ucis mulți dintre coioți, și, ca rezultat, a sporit numărul de iepuri și șoareci, ceea ce înseamnă mai multe bufnițe, nevăstuici, vulpi și bursuci. Corbii și vulturii pleșuvi au revenit putând să se hrănească din hoiturile lăsate de lupi. Într-o măsură și urșii s-au putut hrăni cu acestea - populația lor a început să crească, în parte însă și pentru că au existat mai multe fructe de pădure oferite arbuștii care s-au regenerat. Mai mult, urșii au consolidat impactul reinserției de lupi prin uciderea unora dintre vițeii de cerb.

Din acest punct totul devine și mai interesant. Favorizând dezvoltarea populației de castori, lupii au cauzat schimbarea modului de curgere a râurilor. Acestea au început să facă mai puține meandre. Eroziunea malurilor s-a diminuat. Canalele s-au îngustat. Mai multe lacuri formate de barajele construite de castori au generat mai multe secțiuni cu curgere rapidă printre stânci, tumultuoasă, puternic oxigenate, de mare importanță pentru habitatele sălbatice. Ca urmare, arhitectura râurilor s-a schimbat ca răspuns la reintroducerea lupilor în ecosistem, iar motivul a fost că pădurile de regenerare au stabilizat malurile, astfel încât acestea s-au prăbușit mai rar și râurile au devenit mai fixe în cursul lor. Similar, prin alungarea cerbilor și prin recuperarea vegetației, în văi eroziunea solului s-a redus, deoarece arboretul l-a stabilizat. Deci, prin inserția unui număr mic de lupi, nu nu numai că a s-a transformat ecosistemul din Parcul National Yellowstone, ci s-a modificat geografia fizică a acestuia.

 

Alexandru Caragea

Cine apără drepturile generațiilor următoare? E nevoie de o cartă !

Consilier de dezvoltare editorială. Coordonator de dezvoltare a inițiativelor civice Anticipația.

Website andi.caragea.eu
Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials