Anticipatia.com

Chestiunea extraterestrilor 3.1

07 May

Comutarea interesului de la comunicarea cu extraterestrii la cel pentru împroprietărirea cu resurse extraterestre

- Terrobosporoidul -

( Divagație de la un raport istoric asupra chestiunii extraterestrilor -  privind cu 1000 de ani in urmă, din anul 3000 ) 

 Scenarii de foresight pentru următorii 1000 de ani de istorie a umanității
( vezi aici secvențele anterioare: 1.11.22.12.2., 2.3 )

Descoperirea exoplanetelor și atingerea pragului de dezvoltare tehnologică de la care devenea teoretic posibilă exploatarea resurselor extraterestre, începând cu acelea oferite de asteroizi, a avut un efect interesant asupra psihologiei maselor cu privire la extratereștrii. Odată conștientizată posibilitatea reală, instinctul teritorial, de proprietate s-a manifestat brusc, cu o vigoare deosebită.

Până unde se putea revendica proprietatea asupra teritoriilor spațiale care înconjoară Terra? În joc și-au făcut itrarea întreprinzătorii și avocații care inițial au construit sisteme de vânzare de parcele de pe Lună și alte planete, ca apoi să treacă viguros la asteroizi. Tactica lor era ca, făcând primul pas, să devanseze reglementările, să creeze precedentul și să construiască o piață a resurselor extraterestre în avans.

”Banii și piața sunt singurele lucruri din viitor și din afara Terrei pe care le putem experenția și valorifica deocamdată. Profitați de această oportunitate nesperată. O nouă Lume Nouă, imensă, vi se deschide în față” … anunța entuziast o reclamă care circula pe toate rețelele de comunicare.

Se pare că astfel de reclame au funcționat, însă totul s-a sfârșit cu o mare criză financiară globală. Piața așa numitelor FEF (Far Extraterestrial Futures) s-a prăbușit complet, rămânând totși funcțională o piață EP (Extraterrestrial Proximities) care, după o perioadă destul de tulbure, a cunoscut o adevărată explozie. Aceasta s- petrecut odată cu reglementarea dreptului de marcare terrosporoidală, recunoscut de statele dominante care nu-și mai puteau susține pozițiile decât apelând la resurse financiare virtual create. Pentru a înțelege acel drept, este necesar să aducem în atenție conceptul de Terrobosporoid, așa cum a fost inițiat acesta în nota de fundamentare a convenției juridice prin care s-a reglementat dreptului de marcare terrosporoidală.

1) Suntem tehnologic aproape de momentul în care vom vorbi nu de roboți individuali, ci de populații și sisteme ecorobotice. Mai mult, vom vorbi, probabil, de subsisteme de roboți autoreplicative, capabile să se reproducă autonom. Acestea vor interconecta coevolutiv de la nanorobiți și până la megaroboți și de  la organisme individuale monocelulare și până la  populații și ecosisteme.

2) Putem privi cu ochii minții Pământul din afara sistemului solar și putem defini ca fiind de sorginte pământeană orice obiect care provine dintr-un proiect originar pământean și care mai poate comunica cu vreun obiect similar. Totalitatea acestor obiecte, împânzește deja regiuni din spațiul extraterestru. Multitudinea de sateliți și sondele spațiale care explorează deja spațiul extraterestru au lărgit spațiul de influență cauzatoare de sorginte pământeană.

Cu viziunea conturată mai sus putem vorbi de o prelungire arsenaului nostru exobiosferic care s-ar putea propaga în spațiul interstelar printr-un front de spori robotici de sorginte terestră. Spațiul astfel împânzit va deveni sediul unei entități a cărei fotografie la orice moment va fi cumva similară cu a unei păpădii din care se desprind spori. Acesta este Terrobosporoidul.  Nu-i ceva SF, el deja există in nuce ! ….

space-mine 1 300Legea dreptului de marcare terrobosporoidală stipula pur și simplu dreptul de guvernare, asupra oricărei resurse extraterestre cu un volum mai mare de 10 m3, de către persoana al cărui sistem robotic s-ar fi fixat pe corpul respectiv, atât timp cât acel sistem robotic mai era capabil să comunice cu Terra.

...

Căutătorii de extratereștrii, ieșiseră aproape complet din atenția publicului care acum era supraexcitat și superîncântat să investească în nanoroboți de marcaj și în expediții de marcare extraterestră. Nimeni nu vroia să mai afle dacă existau extratereștrii sau nu și, mai ales, să se gândească la ce s-ar fi întâmplat dacă sistemul robotic al unui pământean găsea deja instalat un sistem similar de origine extraterestră sau era găsit deja instalat de către un astfel de sistem. O piață a asigurărilor la riscul de litigiu nu fusese încă creată, un asemenea tip de risc fiind considerat ”prea abstract”.

MillProject

Starea Viitorului

Articole bazate pe datele, analizele și scenariile  Millenium Project

Website www.millennium-project.org/
Mai multe din această categorie: « Chestiunea extraterestrilor 2.3
Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials