Anticipatia.com

De 1 Mai Anticipatia Sarbatoreste Timpul Personal !

● Este 1 Mai ... Serbează Ziua Timpului Tău ! ● Este 1 Mai ... Serbează Ziua Timpului Tău !
Wednesday, 01 May 2013 02:16

Da, timpul personal, cel pe care ni-l putem dedica, este cel mai prețios lucru din viață!

Este un adevăr simplu pe care adesea-l uităm prinși în vâltoarea problemelor de zi cu zi.
Nu ar fi 1 Mai cea mai potrivită zi pentru a-l reconștientiza periodic, pentru a ne aminti că este necesar să luptăm cu noi și cu tendința sistemului economic de a deveni aberant în raport cu menirea lui de a crea bun trai?
Citește și: Ce-i timpul tău?

Timpul personal este acela pe care cineva și-l poate oferi conform dorințelor și conștiinței sale. Include și timpul de odihnă dar nu se reduce la acesta. Din păcate, nu tot timpul liber este și personal. Există și perioade în care nu e posibil să ne realizăm dorințele, fie pentru că intervalul de timp liber este prea scurt, fie că nu dispunem de resursele necesare, fie că trebuie să ne luptăm cu vreun disconfort accidental sau cu vreo problemă de sănătate. Asta-i! Există și timp pierdut.

Timpul personal este susținut prin timpul ocupat. Asta-i condiția vieții. Și cei mai de invidiați rentieri își ocupă o parte din timp ca să-și asigure securitatea față de invidioșii care ar urmării să-i deposedeze.

Iar, timpul ocupat nu-i nici el totuna cu timpul de muncă. De exemplu, muncim un timp după care este necesar să ajungem la locul adecvat fructificării timpului personal și … stăm în trafic. Timpul ocupat este deci suma dintre timpul de muncă și timpul irosit pentru comutarea între timpul liber și timpul de muncă.

Așa definiți termenii, formula simbolică a timpului personal este următoarea:

Timpul Personal  = Timpul Disponibil – Timpul de Muncă – Timpul Pierdut – Timpul Irosit

Această formulă este de înțeles în modul următor. Teoretic, la modul ideal, ne programăm și folosim timpul de muncă pentru a produce cât mai mult timp personal și cât mai puțin timp irosit și pierdut. Spun ”la modul ideal” pentru că prea puțini își pot programa asta și, mai degrabă, au numai posibilitatea să se angajeze în joburi programate de alții.
 
 
Sursa imaginii: http://links.org.au/node/1873
Întrebare

Asăzi, în societatea occidentală trăim după o arhitectură a timpului de muncă instituită pe tiparul zilei de 8 ore de muncă și săptămânii de muncă de 5 zile. Asta nu înseamnă că toți muncim după acest program, ci că această structură de program dictează numeroase ritmuri ale vieții sociale. Complementar, putem vorbi și de o arhitectură derivată a timpului de muncă pus în serviciul fructificării timpului personal al celorlalți.  Câți nu muncesc cel mai intens tocmai în week end-uri și după ora 17? Arhitectura timpului personal este constrânsă de prevalența arhitecturii instituite a timpului de muncă.

Întrebarea pe care ne-o punem de 1 Mai 2013 este următoarea.

Cum va evolua arhitectura timpului personal în următoarii 10, 20, 30, 40, 50, 100, 1000 de ani?

Vă încumetați la un răspuns?

Citește și: Ce-i timpul tău?

Andi Caragea

Viitorul nu vine, nu așteaptă. Viitorul se construiește !

Editorialist. Cercetător la Centrul pentru Studii Complexe.

Website www.facebook.com/StudiiComplexe/info
Mai multe din această categorie: « Prilej de meditatie la mostenirea lui Galileo
Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials