Anticipatia.com

Viitorul capata sens prin oglindire

26 Apr

Viitorul poate fi definit în multe feluri, însă conceptul operează in nuce încă dinainte ca cineva să fi putut înțelege vreo definiție a lui - când un copil rostește primul verb la viitor, acesta știe deja din experiență la ce anume vrea să se refere. Cum anume apare experiența viitorului în viața noastră ar trebui să constituie un subiect fascinant pentru cercetare.  Personal, nu știu dacă această temă a fost sau nu abordată sistematic. Dar, pentru că subiectul mă fascinează, mă voi încumeta să fac câteva considerații personale.

Într-un articol publicat în Almanahul Anticipația 2013 (Anticipație și divinație) începeam cu o întrebare retorică. Ce vrea să facă? De la această întrebare pornea întreaga expunere și, implicit, intuitiv, legam viitorul de necesitatea vitală a descifrării intențiilor celor din jur.  Într-un alt articol, publicat aici, notam că fetuşii ar prelua indicii despre lumea viitoare din mediul lor intrauterin, croindu-şi fiziologia conform cu acestea – pregǎtindu-se pentru lumea pe care ar urma s-o întâlnească de cealaltǎ parte a uterului … Ca urmare, tematica viitorului ar fi înscrisă chiar în instinctele noastre, survenind în cursul dezvoltării structurale încă de la nivel embrionar. Și … mă opresc deocamdată aici.

Cele de mai sus sugerează ideea că tema viitorului este strâns legată, pe de o parte, de o experiență în raport cu lumea de dincolo, iar, pe de altă parte, de intențiile din jur puse în tensiune cu propriile intenții. Asta dacă observăm și faptul că la nivel lingvistic viitorul este conotat printr-o voință (voi, vei, va, vom, veți, vor). Lumea ce va să vină în tensiune cu lumea ce vreau să vină.

Până recent aceste considerații puteau fi privite numai ca speculații fenomenologice, pur experențiale, fără vreo bază experimentală. Lucrurile s-au schimbat însă profund în ultimii 15 ani, odată cu răspândirea tehnicilor de scanare în timp real a activității cerebrale la nivel celular.

Ce a intervenit între timp și cu ce consecințe asupra psihologiei cognitive, științelor cogniției și antropologiei culturale? Este vorba de descoperirea neuronilor oglindă – aceia în care se reflectă atât intenții proprii cât și intenții exprimate în mediul observabil și care fac posibile: imitarea, emularea și alegerea soluțiilor pentru viitorul imediat. Redăm mai jos o parte din povestea lor extrasă din conferința ”Neuronii care au schimbat civilizatia” susținută de Vilayanur Ramachandran, director la Center for Brain and Cognition at the University of California, San Diego.

(vezi video)

”O descoperire care a fost făcută recent de către cercetători din Italia, din Parma, de către Giacomo Rizzalotti și colegii lui, este un grup de neuroni numiți neuroni oglindă care se află în partea din față a creierului în lobii frontali. Se pare că există niște neuroni numiți neuroni obișnuiți de comandă motorie în partea din față a creierului care sunt cunoscuți de peste 50 de ani. Acești neuroni se vor activa când o persoană execută o anumită acțiune. De exemplu, dacă fac asta și mă întind să iau un măr, un neuron de comandă motorie din partea din față a creierului se va activa. Dacă mă întind și trag spre mine un obiect, un alt neuron se va activa, instruindu-mă să trag acel obiect. Acești neuroni sunt numiți neuroni de comandă motorie și sunt cunoscuți de foarte multă vreme,

Dar Rizzalotti a descoperit că un subset din acești neuroni, cam 20 la sută din ei, se vor activa și când mă uit la altcineva care execută aceeași acțiune. Deci, avem aici un neuron care se activează când mă întind și apuc ceva, dar se activează și când mă uit la Joe întinzându-se și apucând ceva. Iar acest lucru este cu adevărat uimitor. Pentru că e ca și cum acest neuron adoptă punctul de vedere al celeilalte persoane. Este ca și cum ar realiza o simulare într-o realitate virtuală a acțiunilor celeilalte persoane.

Deci, care este semnificația acestor neuroni oglindă? În primul rând, ei trebuie să fie implicați în lucruri cum ar fi imitația și emularea. Pentru că, pentru a imita acțiuni complexe,este necesar ca propriul meu creier să adopte punctul de vedere al celeilalte persoane. Deci, acești neuroni sunt importanți pentru imitație și emulare. Dar de ce este acest lucru important?” Traducerea: Cristi Grigore

 

 

Andi Caragea

Viitorul nu vine, nu așteaptă. Viitorul se construiește !

Editorialist. Cercetător la Centrul pentru Studii Complexe.

Website www.facebook.com/StudiiComplexe/info

Media

TED ”Neuronii care au schimbat civilizatia” - Vilayanur Ramachandran, director la Center for Brain and Cognition at the University of California, San Diego. TED - Traducerea: Cristi Grigore
Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials