Anticipatia.com

Nebuloasa problema a fostilor adolescenti

24 Apr
Sarah-Jayne Blakemore cercetează și relevă câteva dintre misterioasele căi ale creierului adolescent, postpubert: predispus către risc, impulsivitate, contestație, încăierare și, totodată, romantic, timid sau  de-a dreptul rușinos. Remarcabil este că în adolescență creierul se dezvoltă prin descreștere, ca o tufă de trandafiri căreia i se elimină ramurile slabe pentru a le face loc celor viguroase.
 
Cele ce rămân sunt cumva prejudecățile de neânlăturat ale viitorului matur? Și, dacă este așa, cine anume este horticultorul? Aceste aspecte nu sunt discutate de către Sarah ...
 
Adolescentul trăiește în lumea rezultată din confruntarea deciziilor luate cu prejudecățile înaintașilor și se luptă cu prejudecățile pe care vor să i le impună maturii vremii lui ... de multe ori cinic, ”fără prejudecăți”, privindu-l ca pe un uriaș client. Cum va provoca adolescentul de azi, odată ajuns matur, adolescentul de mâine predispus să-l contreze? Contează cât de ”matur” tratăm chestiunea. Vedem  numai că lumea de azi se schimbă într-un ritm incomparabil cu schimbarea oricăreia dintre lumile de ieri, cumva emergent, după criteriile ei, desprinse parcă de voințe și calcule.
 
Sarah își încheie conferița ținută pe scena TED într-o notă oarecum optimistă. (vezi video)
 
”Ceea ce-i perceput uneori ca o problemă cu adolescenții - asumarea sporită de risc, slab control al impulsurilor, conștiinta de sine -- n-ar trebui stigmatizat. Reflectă schimbări în creier care oferă o ocazie excelentă pentru educație și dezvoltare socială.”
 
Dar, știm oare pentru ce lume de mâine îi pregătim? Desigur, această întrebare este adresată maturilor.
 
Anticipația

Gândește în viitor !
Articole de fond și organizaționale. Comentarii și note de precizare a poziției redacției.
Website www.anticipatia.com

Media

Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials