Anticipatia.com

Autodidactica Creativitatii

06 Apr

Marile idei sunt simple. Atât de simple, încât atunci când le afli ți-e ciudă cum de nu ți-au venit mai întâi ție. Pentru cei care le-au emis, ele au prilejuit însă momente de Evrika! Câți nu se mai scăldaseră în butoi sau într-un bazin înainte de Arhimede și n-au văzut că apa se ridica până la nivelul de la care începeau să plutescă, după cât de grași erau și … atât.

Cel mai mare obstacol pe care ni-l punem în fața creativității este ideea că nu mai e de descoperit nimic altceva. Fals! Întotdeauna mai rămâne de descoperit.

- Creativitatea se învață!

- Cum?

- Simplu: bucurându-te de ea, antrenându-te … redescoperind. Fiind atent la prilejurile în care poți face conexiuni între lucruri care aparent nu aveau conexiune sau de a vedea noi conexiuni în afara celor existente deja. Apropo, de conexiuni. Anul acesta  se împlinesc 100 de ani de la inventarea … fermoarului. Regele Nasture și Împăratul Nod au trebuit să cedeze din teritorii. Apoi, a venit ”Ariciul” și Vedeta Fermoar a trebuit să-i lase și el ceva spațiu noii starlete.

O primă idee este să cauți prilejuri de a face conexiuni și să încerci. Dar până acolo, este fertil să nu ratezi ideea de a încerca să profiți de prilejurile de a face conexiuni atunci când acestea se ivesc. De pildă, un bun prilej sunt situațiile în care o controversă se transformă în dispută contradictorie ” ba da, ba nu”.

Când doi ajung să se contrazică de dragul contrazicerii, al treilea câștigă posibilitatea unui evrika.

O a doua idee privește umorul. Persoanele cu adevărat creative au mult umor. Nu sunt încrâncenate să rezolve o problemă ci dispuse s-o facă mai mică. Iar o cale este de a-i surpride și fațetele mai puțin grave. Umorul ajută mult în acest caz. Priviți-l pe Einstein! Q.E.D.

În al treilea rând, este de observat că a crea este și la originea și în continuarea lui a descoperi. Omul a creat cu focul, dar nu a descoperit focul , ci utilitatea lui. Cum? A creat metode de utilizare care să satisfacă condiții aparent contradictorii de tipul ”să … dar să nu …”. De exemplu, să poată arde dar să nu se ardă pe sine.

Sunt multe idei creative care se nasc aproape de la sine dacă se pune (se descoperă) problema descoperirii lor. Acestea răspund unei cerințe tipice de tipul ”să … dar să nu …” sau de tipul ”și … și nici nu”.

Și cred că am făcut suficiente conexiuni și că nici nu am devenit prea didactic în acest expozeu privitor la autodidactică.

Desigur, ar fi și alte idei. Vă las să le descoperiți și să creați conexiuni între ele.

Până una alta, vă invit la o dezbatere. Distug școlile crativitatea? Sir Ken Robson e de părere că da.

KenRobinson

Andi Caragea

Viitorul nu vine, nu așteaptă. Viitorul se construiește !

Editorialist. Cercetător la Centrul pentru Studii Complexe.

Website www.facebook.com/StudiiComplexe/info

Media

Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials