Anticipatia.com

Prima poveste este pentru viitor ! Recomandat

30 Mar

Inteligența vie înseamnă adaptare la viitor și nu la situație. Este proactivă și nu reactivă. Este prolifică și nu mimetică. Se bazează pe inteligența instinctivă dar nu se reduce la ea. Inteligența umană este anticipativă. Iar, aventura anticipării începe încă din viața intrauterină.

Annie Murphy Paul ne aduce în atenție învățarea intrauterină și câteva descoperiri care dezvăluie cât de multe învăţăm în uter - de la ritmul limbii materne la mâncărurile noastre preferate.

Se pare cǎ fetuşii preiau indicii din mediul lor intrauterin croindu-şi fiziologia conform acestora. Se pregǎtesc pentru lumea pe care o vor întâlni de cealaltǎ parte a uterului. Fǎtul îşi adapteazǎ metabolismul şi alte procese fiziologice anticipând mediul care-l aşteaptǎ. Iar baza predicţiilor fǎtului e hrana mamei. Hrana unei femei însǎrcinate constituie un fel de poveste, un basm al abundenţei sau o cronicǎ macabrǎ a lipsurilor. Aceastǎ poveste oferǎ informaţii folosite de fǎt pentru a-şi organiza corpul şi funcţiile lui - o adaptare la circumstanţele predominante care-i faciliteazǎ viitoarea supravieţuire. Confruntat cu resurse drastic limitate, un copil mai mic, care are nevoie de mai puţinǎ energie va avea mai multe șanse să ajungă la maturitate.

100

Adevǎrata problemǎ apare când femeile gravide nu sunt naratori de încredere, când fetuşii sunt fǎcuţi sǎ întrevadǎ o lume de lipsuri şi se nasc într-o lume a abundenţei. Asta li s-a întâmplat copiilor danezi din „Iarna Foametei.” Iar predispoziția lor spre diabet şi boli de inimǎ e rezultatul. Corpurile create pentru a economisi fiecare calorie s-au trezit în avalanșa de calorii a dietei occidentale postbelice. Lumea despre care au învǎţat în uter nu semǎna cu lumea în care se nǎscuserǎ.

(Fragment extras din discursul ”Ce învăţăm înainte de a ne naşte”, susținut de scriitoarea de cărți științifice Annie Murphy Paul pe scena TED)

Anticipația

Gândește în viitor !
Articole de fond și organizaționale. Comentarii și note de precizare a poziției redacției.
Website www.anticipatia.com

Media

Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials