Anticipatia.com

Provocare la foresight NANO-ROBOETIC

Saturday, 16 February 2013 21:39

Pe parcursul a cinci articole (*), Bianca Stan ne-a introdus în atmosfera robo-eticii - domeniu de foresight care a trecut deja în sfera deciziilor politice anticipative. În acest articol, Dan Milici vine cu o provocare incitantă și sugerează că, deja, câmpul atenției anticipatoare trebuie lărgit pentru a surprinde și scara ”nano”. Se va vorbi în curând și de o nano-robo-etică?

 

Deşi pare de domeniul ficţiunii, în acest moment există în destule laboratoare nanoroboţi realizaţi la nivel molecular şi având dimensiuni între 0,1 şi 10 microni. La aceste dimensiuni, desigur, un robot nu este construit din elemente componente ci se naşte prin alăturarea dirijată a moleculelor de substanţă. De aici se ivesc cel puțin două probleme.

1. Dacă noile dispozitive nanometrice nu se construiesc din subansamble, ce se va întâmpla cu industria mondială constructoare de maşini, vor dispărea oare fabricile de şuruburi, de pinioane, de piese pentru motoare, vor dispărea oţelăriile?

2. Cu ce ne pot ajuta pe noi, fiinţe care interacţionăm zilnic într-o lume cu dimensiuni normale, nişte roboţi ce nu pot fi văzuţi nici măcar cu microscoape uzuale?

În timp ce unii specialişti încearcă să gasească soluţii tehnice pentru realizarea nanoroboţilor, alţii caută deja domenii de aplicare. Mulţi se gândesc la sănătatea Planetei şi mai ales la sănătatea umană. Cu siguranţă nanoroboţii vor evada din laboratoare. Ei vor încerca să rezolve problemele actuale şi viitoare ale rasei umane. Vor invada viaţa de zi cu zi a pământenilor încercând să o facă mai uşoară, mai confortabilă, probabil vor avea contribuţii esenţale în creşterea speranţei de viaţă, în eradicarea bolilor şi în ingineria alimentaţiei.

Organismele modificate genetic şi folosirea insuficient controlată aditivilor alimentari reprezintă întrebări fără răspuns puse specialiştilor cu privire la sănătatea noastră. Poate în Era nanoroboţilor la aceste întrebări vor răspunde doar nişte mecanisme microscopice capabile să modifice chimia alimentelor sau să genereze hrană din materie organică pentru a eradica definitiv foametea pe o planetă din ce în ce mai populată şi mai înghesuită sub pătura reţelelor modiale de comunicaţii.

Speranţele noastra sunt încă la nivelul testelor din laboratoarele de cercetare. Rămân aceleaşi întrebări: Încercând să facem un lucru bun, nu acţionăm negativ în altă direcţie? Balanţa, pe care natura a echilibrat-o atât de fin, nu se va înclina treptat spre un dezastru biologic? Va ajunge individul să fie dependent de artefacte microscopice ce vor declanşa mecanisme biologice la nivelul organismului? Vor fi organismele vii capabile de o adaptare rapidă la un mediu controlat de aceste minuscule artefacte? Aceleaşi întrebări s-au pus de fiecare dată când tehnologiile au impus produse pe piaţa de larg consum. Ne întrebăm câteodată de rolul nociv al aditivilor alimentari sau al câmpurilor electromagnetice de mare frecvenţă produse de exemplu de telefoanele celulare, dar cât de greu ne-ar fi astăzi fără acestea. Trebuie să ne creem un pachet de metode de măsurare şi procesare specifice principalelor situaţii apărute, specifice fiecărui factor ce tinde să se dizolve în viaţa de zi cu zi a societăţii. Avem nevoie de concluziile evaluării continue a stării noastre de sănătate fiziologică dar şi mentală. Doar aşa putem să evoluăm, să ne adaptăm, să ne integrăm, pentru a supravietui cu proteze într-o societate agresată tehnologic. Fiecare mediu are propriile sisteme de valori, propriile pericole şi propriile provocări. Depinde de noi cât de corect facem această evaluare şi cred că deocamdată dorinţa de a cuceri piaţa este mai importantă decât orice. Zidul ridicat de nevoia de plăcere ne face să nu mai vedem necesitatea? Cine vrea să cunoască, cu ȋntrebarea să călătorească!

Se spune că în presă, în politică şi în economie nu există etică. Dar unde este limita eticii în ştiinţă? Cred că pe Planetă există mai mulţi filosofi care se preocupă de etica ştiinţei decât specialişti care se zbat să străpungă limitele tehnologiei, mai mulţi moralişti incapabili de a vedea avantajele unor descoperiri epocale decât evaluatori ai limitei până la care se poate merge pe o piaţă în continuă expansiune dar saturată de surogate.

Şi până la urmă, ce este Etic nu e totdeauna şi Moral.

 

Dan Milici

 

Contributor

Știință prospectivă

Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials