Anticipatia.com

Prilej de meditatie la mostenirea lui Galileo

Friday, 15 February 2013 20:10
Asăzi intrăm în anul 500 de la nașterea lui Galileo Galilei. Tot astăzi un asteroid evaluat, după conținutul de metale, la peste 100 de miliarde de dolari a trecut foarte aproape de Pământ. S-a înregistrat un record temporar în termeni de (tone x dolari)/km.

(in cazul în care browserul dumneavoastră nu suportă această aplicație puteți deschide pagina direct de aici)

Dolari potențiali, care, din fericire, ne-au scăpat. Da, din fericire. Ne-o demonstrează celălalt asteroid ce a căzut, de asemenea astăzi (se pare că nedetectat în prealabil) pe undeva prin Rusia și a făcut pagube importante.

Este ca și cum Gravitația și Cerul ar sărbători intrarea în cel de al cinci sutelea an de la nașterea lui Galileo, inventatorul lunetei și autorul primelor experimente științifice privitoare la căderea corpurilor. Galileo, cel care a fost aproape să fie executat de Inchiziție pentru că a susținut și a adus argumente în favoarea heliocentrismului, punând astfel în pericol teoria centralismului papal, care justifica statutul de Suverani Pontifi al episcopilor Romei.

Ca o ironie a sorții, chiar Papa Benedict al XVI-lea și-a anunțat demisia cu câteva zile în urmă. Este primul Suveran Pontif care face acest gest în era post Galilei. Ultimul o făcuse cu aproape 150 de ani înaintea nașterii lui.

Presa intrenațională a legat aceste evenimente numai prin fulgerul care a lovit Vaticanul în seara demisiei, clamând tabloid ”semne cerești”.

Noi am dezvoltat tema, dar nu clamăm altceva decât că toate aceste evenimente sunt întâmplări cu o probabilitate de coincidență foarte redusă, cărora li se poate conferi semnificația de prilej meditativ.

Vă invităm să meditați la cât de mult a influențat un om istoria, instaurând experimentul ca mijloc de cunoaștere a legilor naturii.

Puteți începe de aici.

Nota bene. Și totuși, ... mai găsim și alte coincidențe ...

Galileo facing the Roman InquisitionLa 15 februarie 1990, într-un discurs ținut la Universitatea Sapienza din Roma, Cardinalul Ratzinger (ulterior devenit Papa Benedict al XVI-lea) a citat câteva păreri actuale asupra chestiunii Galileo ca alcătuind ceea ce el numea „un caz simptomatic ce ne permite să vedem cât de profundă este astăzi îndoiala față de era modernă, tehnologie și știință.” Unele din ideile pe care le cita erau cele ale filosofului Paul Feyerabend, pe care l-a citat: „Biserica în vremea lui Galileo stătea mult mai aproape de rațiune decât Galileo însuși, și ea lua în considerație și consecințele etice și sociale ale învățăturilor lui Galileo. Verdictul său împotriva lui Galileo a fost rațional și just iar revizuirea acestui verdict se poate justifica doar pe temeiul a ceea ce este oportun din punct de vedere politic.” Cardinalul nu a indicat clar dacă era sau nu de acord cu afirmațiile lui Feyerabend. El a spus, însă: „Ar fi o prostie să construim o apologetică impulsivă pe baza acestor păreri.”

Alexandru Caragea

Cine apără drepturile generațiilor următoare? E nevoie de o cartă !

Consilier de dezvoltare editorială. Coordonator de dezvoltare a inițiativelor civice Anticipația.

Website andi.caragea.eu
Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials