Anticipatia.com

SCENARII - CRESTEREA IMPACTULUI PREVIZIUNILOR DATORITA PREDISPOZITIILOR (2)

Sunday, 03 February 2013 02:04

Imaginea publicata reprezinta harta simplificată a reţelei de distribuţie a energiei electrice din Statele Unite, cu sectoarele vulnerabile, unde pot apărea întreruperi pe durata inducerii celui mai puternic flux electromagnetic aşteptat într-o perioadă de 100 de ani de fenomene cosmice, de Mark MacAlester, Agenţia Federală de Gestionare a Urgenţelor 

(O exemplificare de text ficţional de comunicare a rezultatelor unei analize de foresight având menirea să prezinte ameninţări reale legate de folosirea algoritmilor, scris de Helene Lavoix - continuarea articolului precedent)

Acest articol este preluat din site-ul de foresight strategic Red (team) Analysis

 

Momente Prevestitoare

14 ianuarie 2003

Pană de Curent!... Cu o Întorsătură Ecologică

de Cassandra Pythic din New Plymouth, Idaho, în cooperare cu Echipa GT din Washington, D.C.

 

În ultimele două săptămâni, furnizarea curentului electric s-a întrerupt, progresiv, pe întreg teritoriul Statelor Unite. Acum ameninţă partea de est a ţării.

UntitledDeja, în această dimineaţă, oamenii din New York, New Jersey şi Pennsylvania s-au trezit în frig şi în întuneric. Se pregătesc să plece la lucru după ce au consumat hrană rece şi fără să fi băut cafea, dar la ce bun? Peste patruzeci de state trăiesc acum fără curent electric.

În momentul de faţă, la nivelul administraţiilor statale şi al celei naţionale, operează echipe federale alcătuite din reprezentanţii mai multor agenţii, care fac tot posibilul pentru a descoperi cu exactitate ce se petrece. Tehnicienii muncesc din greu,străduindu-se să identifice cauzele precise ale avariilor apărute în cadrul  circuitelor din reţea şi să le remedieze. Se pare că o serie de defecţiuni sunt atât de grave, încât ar putea fi de neînlăturat.

În această seară, Preşedintele se va adresa naţiunii. Mesajul lui va ajunge la populaţie  prin intermediul armatei, deoarece, rămaşi fără electricitate, cetăţenii nu mai au acces la mijloacele obişnuite de comunicare în masă.

FBI-ul a arestat recent câteva persoane bănuite că fac parte dintr-o grupare locală care practică terorismul ecologic. Conform declaraţiilor acestora, unicul lor scop a fost scoaterea din funcţiune a unei centrale electrice din Idaho, care ameninţa biodiversitatea.

O personalitate oficială care nu doreşte să-şi dezvăluie identitatea ne-a relatat temerile sale:

„Aceşti oamenii, ecologiştii, habar n-au ce fac. Par destul de inofensivi, dar sunt terorişti. Credem că au implantat un algoritm în softurile reţelei. Cu toate acestea, încă nu ştim care era de fapt menirea algoritmului respectiv.”

Dr. Hitimil, profesor de IT la MIT, ne-a mărturisit:

„Aceşti algoritmi pot fi letali. E extrem de dificil să prezici ce se poate întâmpla când încep să interacţioneze.”

Acum doi ani, atât câţiva specialişti cât şi secretarul de stat al Apărării ne-au avertizat asupra riscurilor prezentate de reţeaua de distribuţie a curentului electric, dar ca urmare a unor ameninţări cibernetice internaţionale bine definite. S-au luat măsuri de protecţie, însă acum ne confruntăm cu un eveniment de cu totul altă natură.

Măsurile preventive s-au stabilit în baza unei înţelegeri greşite a naturii potenţialelor ameninţări şi a modului de funcţionare a reţelei.

Supraspecializarea, care contaminează nu numai agenţiile guvernamentale, ci şi sistemele administrative şi realmente toate sectoarele existenţei sociale, nu ne-a ajutat să evaluăm adevăratul pericol. Oamenii sunt nevoiţi acum să înveţe să coopereze în plină desfăşurare a unei crize.

S-ar părea, totodată, că posibilitatea apariţiei unei asemenea întreruperi de curent a fost favorizată de modul de administrare a reţelei, care a pus bazele sistemului de securitate pornind de la o concepţie mult prea centrată în jurul profitului, în loc să graviteze în jurul serviciilor aduse publicului.

(va urma)

Traducere de Ana-Veronica Mircea

Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials