Anticipatia.com

CHESTIUNEA EXTRATERESTRILOR 2.2

25 Jan

Dramatica soartă a unei mari părți dintre îndrăgostiții extratereștri ... spre bucuria îndrăgostiților de ipoteza extraterestră

( Divagație de la un raport istoric asupra chestiunii extraterestrilor -  privind cu 1000 de ani in urmă, din anul 3000 ) 

 Scenarii de foresight pentru următorii 1000 de ani de istorie a umanității
( vezi aici secvențele anterioare: 1.11.2, 2.1 )

În episodul anterior notam că, pe la mijlocul secolului 20, serviciile și societățile secrete au descoperit cât de utilă le era tema extratereștrilor - generatoare de reverie, dar, mai ales, de frică utilă.

...

Imediat după ”episodul Orson Welles”, s-a trecut la fundamentarea rațiunilor care să justifice frica. Și, ce altceva decât știința ar fi putut să fie mai util pentru asta. Probabil că următoarea remarcă era rostită adesea în cercurile pasionate de SF sau de viitorologie.

- Dacă extratereștrii ar fi din antimaterie, ce ne-am face? Întâlnirea mult așteptată s-ar solda cu o explozie de anihilare, inimaginabilă ...

Gândiți-vă cât de puternică era această temă pe atunci. Lumea era marcată de prima utilizare a unor arme nucleare. Ecoul Hiroshima era puternic. Iar, lingviștii, împreună cu fizicienii, arătaseră că, la nivelul de dezvoltare al științei de atunci, se putea deduce că:

două ființe care nu s-au întâlnit niciodată fizic, dar care pot comunica prin mijloace radio, ar putea să construiască un limbaj comun, dar nu ar avea niciun mijloc prin care să stabilească, exclusiv conversând, dacă una este din materie, iar cealaltă, din antimaterie. Iar, fără elucidarea acestui amănunt nu s-ar putea decide să se întâlnească vreodată, altfel decât asumându-și riscul anihilării reciproce.

Bineînțeles, că o astfel de situație avea o încărcătură dramatică importantă. SF-iștii vremii trebuie să fi fost foarte atrași de acest subiect. Serviciile și societățile secrete erau și ele la fel de interesate: puteau să se sprijine pe SF-iști ca să amplifice temerea de ”lumea celorlalți” și să abată oricând atenția către un subiect extraterestru, într-o epocă în care războiul devenise rece, iar armele din ce în ce mai aproape de capacitatea distrugerii întregii planete.

Îmi imaginez o poveste de dragoste între El Extraterestrul și Ea Pământeana, înfiripată prin ”chat-ul” intergalactic, în care cei doi decid să se întâlnească în carne și oase, asumându-și riscul anihilării ... Ce film, ce best seller putea să iasă, dar ... evoluția științei este de cele mai multe ori insensibilă la vise. Câțiva ani mai târziu, o descoperire majoră avea să năruiască premiza aparent științifică a întregii povești.

Fusese descoperit un fenomen cuantic care putea să stea la baza unui experiment complet replicabil în cele două lumi și pe baza căruia se putea constata dacă acestea erau făcute din același tip de materie sau nu. Fusese descoperită ruperea de simetrie de paritate prin care se poate stabili un etalon universal pentru ceea ce numim stânga și dreapta. Până atunci, stânga și dreapta erau diferențiate pe baza unei convenții perpetuate istoric: stânga se putea defini ca partea în care se află mâna de care inima omului este cel mai aproape, dreapta fiind partea cu cealaltă mână. Etalonul era uman, dependent de istoria genetică și nu unul construit numai pe baza fenomenelor replicabile în laborator, dependent exclusiv de legile universale. 

( puteți citi mai multe despre acest subiect științific: aici)

Vestea era bună pentru o jumătate din cazurile de îndrăgostiți intergalactici ... și teribilă pentru cealaltă. Câmpul de exploatare ficțională creștea și mai mult. Speranța și frica legate de lumea celorlalți puteau concura. Atenția publicului putea fi și mai puternic captată de poveștile SF și acest lucru îi bucura pe toți: și pe fanii SF, și pe autorii SF și pe cei din serviciile și societățile secrete.

(va urma)

MillProject

Starea Viitorului

Articole bazate pe datele, analizele și scenariile  Millenium Project

Website www.millennium-project.org/
Login pentru a posta comentarii
You are now being logged in using your Facebook credentials